Tüf Taşı

  1. Anasayfa
  2. Tüf Taşı
Tüf Taşı

Tüf Taşı

Volkanik Tüf sözlük anlamıyla yanardağların püskürttüğü kül, ve irili ufaklı parçaların üst üste yığılarak yapışmasıyla oluşan, çoğunlukla açık renkli, hafif gözenekli bir tür çökelti taşı olarak geçer.

Kapadokya yöresinde Erciyes ve Hasan Dağının patlamasıyla bu oluşum gerçekleşmiştir. Yanardağ lavlarından oluşan bu taş, ocaktan yeni çıkartıldığında yumuşaktır ama zamanla hava, güneş, rüzgar ile temasıyla sertleşir. Bunun en güzel örneği bölgemizde bulunan yüzlerce yıllık yapılardır. Volkanik tüf taşlar doğal bir izolasyon malzemesi olup, ısı yalıtımı yaparak mekanların kışın sıcak, yazın serin olmasına katkı sağlar. Ayrıca iç
mekânlarda da kullanılan bu doğal taş, havayı süzerek temizler.
Sağlık açısından çok faydalıdır. 

İstenilen ölçüler için yerinde yeniden şekillendirilebilir.


Yıllar içinde yüzeyde oluşan kir ve lekelenmeler doğaldır.

Neyse ki, basit bir zımparalama makinesi ile kolayca çıkarılabilir, böylece düşük bakım maliyeti sağlar. Zımparalamadan sonraki yüzeyler orijinal görünümünü geri kazanır.

Tüf Taşının Avantajları

Hafiftir.

Birçok doğal taşa göredaha hafiftir.

Bu nedenle taşıması, kullanımı ve montajı daha kolaydır. Sonuç olarak, nakliye ve işçilik maliyetleri metrekare başına daha düşüktür.

Isı ve İzolasyon değeri Yüksektir.

Doğal gözenekli yapısı sayesinde, bina cephelerinde cam yünü gibi yalıtım malzemeleri kadar iyi ısı yalıtımı yapar. Binalara bakan tüf taş panelleri monte etmenin maliyeti, ısı enerjisindeki tasarruflarla kendi kısa bir süre içerisinde geri ödeyecektir.